Vijesti

Radionica o proaktivnoj transparentnosti u javnoj upravi

Agencija za statistiku BiH je, na radionici o proaktivnoj transparentnosti u javnoj upravi, prezentirala svoju novu web stranicu predstavnicima državnih institucija u Bosni i Hercegovini.

22.02.2019.

Image Title

Agencija za statistiku BiH je, na radionici o proaktivnoj transparentnosti u javnoj upravi, prezentirala svoju novu web stranicu predstavnicima državnih institucija u Bosni i Hercegovini. Nova web stranica, dostupna na www.bhas.gov.ba, omogućava preuzimanje statistika na „user-friendly“ način u različitim formatima, a istovremeno korisnicima čini dostupnim informacije o radu Agencije.

Radionica o proaktivnoj transparentnosti u javnoj upravi je, u organizaciji Ureda koordinatora za reformu javne uprave i njemačkog GIZ-a, održana u Sarajevu 19. i 20. februara 2019. godine sa ciljem unapređenja proaktivne objave informacija kroz međuinstitucionalnu razmjenu iskustava i praksi. Tokom radionice predstavnici institucija imali su priliku da saznaju više o proaktivnoj transparentnosti općenito, ali i da se konkretnije upoznaju sa standardima proaktivne transparentnosti u praksi. Na osnovu praktičnih primjera iz iskustva četiri institucije koje standarde implementiraju od 2015. godine, učesnici radionice su imali priliku da dobiju odgovore na vlastita pitanja i nedoumice u vezi s unapređenjem transparentnosti vlastite institucije.

U okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH koji po nalogu Vlade SR Njemačke provodi GIZ, četiri institucije korisnice, Agencija za statistiku BiH, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave i Direkcija za evropske integracije, pokrenule su inicijativu za unapređenje transparentnosti u javnoj upravi. Inicijativa se zasniva na opredjeljenju vlasti u BiH da provedu reforme, kao što su reforma javne uprave i borba protiv korupcije, ali i na međunarodnim inicijativama, poput Partnerstva za otvorenu vlast. Institucije su zajedno sa organizacijama civilnog društva, Transparency International BiH, Centar za društvena istraživanja Analitika i Centar za istraživačko novinarstvo, izradile dokumente Politika proaktivne transparentnosti u javnoj upravi u BiH [BS, HR, SR] i Standardi proaktivne transparentnosti u javnoj upravi u BiH [BS, HR, SR] kojim su definisani standardi za proaktivno objavljivanje informacija od javnog značaja na web stranicama institucija.

Početkom decembra 2018. godine, Vijeće ministara BiH je na svojoj 160. sjednici usvojilo Politika i Standarde proaktivne transparentnosti i u vezi s tim zadužilo sve institucije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da redovno ažuriraju dokumente i informacije objavljene na svojim službenim web-stranicama.