Vijesti

Konferencija - Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva

Konferencijom, pod nazivom „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“, želi se kreirati svijest o potrebi digitalizacije poslovanja u različitim tržišnim i socijalnim sferama. Objasniti gdje se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina u smislu digitalizacije i informatizacije.

21.03.2019.

Image Title

Glavni organizatori konferencije su Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i GlobalGPS BH d.o.o., a partneri su Agencija za statistiku BiH i Savez za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja Horizont 2024.

Osnovni zadatak organizovanja ove konferencije je napraviti presjek stanja u BiH kada je u pitanju digitalizacija i iskorištenost IKT industrije, te inicirati aktivnosti koje će pokrenuti promjene u društvu. Cilj je u predviđena tri dana izložiti teme – stubove razvoja, na kojima su radili eksperti iz različitih sfera, kako bi se na što bolji način uspjelo objasniti gdje se trenutno nalazi BiH u smislu digitalizacije i informatizacije i kojim bi putem trebala ići da bi poboljšala digitalnu i informacionu infrastrukturu, kako društva, tako i države.

Rad konferencije je podijeljen u panele (Digitalna transformacija transportne i logističke industrije, Humana medicina i zdravsteni sistem, IKT Industrija i infrastukturaa, IKT i energetska efikasnost, okoliš i ekologija, Državna administracija i javna uprava, Edukacija i infrastruktura, Digitalizacija komorskih sistema, Statistika i Standardi, Digitalizacija kulturne baštine i medija, Upotreba IKT radi poboljšanja sigurnosti i bezbjednosti građana, Budućnost finansijskog sektora, Mala i srednja preduzeća, Nova radna snaga, Dobro upravljanje nacionalnim resursima, Pravo i zakonodavstvo, Agro industrija i proizvodnja hrane, Arhitektura i građevina), koje će moderirati i u kojim će učestvovati predstavnici akademske zajednice, biznis sektora, javnog sektora, članovi asocijacija i udruženja, a koji će dati svoj doprinos u razmjeni iskustava i stvaranja preduvjeta za realizaciju ideje o digitalizaciji društva u cjelini.