Vijesti

Od ove godine i Bosna i Hercegovina provodi kontinuiranu Anketu o radnoj snazi

Agencija za statistiku BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, od ove godine provodi kontinuirano Anketu o radnoj snazi na području cijele Bosne i Hercegovine, na reprezentativnom uzorku slučajno odabranih domaćinstava za svaki kvartal.

09.01.2020.

Image Title

Do sada su statističke institucije provodile Anketu jedanput godišnje u trajanju od dvije sedmice. Od ove godine, Anketa se provodi kontinuirano tokom cijele godine, a rezultati će se objavljivati kvartalno. Na ovaj način će svi oni koji planiraju politike zapošljavanja imati svježije, redovno ažurirane podatke o tržištu rada u BiH. Prikupljeni podaci će omogućiti izračunavanje stope aktivnosti, zaposlenosti i nezaposlenosti koje su značajan pokazatelj ekonomskog stanja u zemlji.

Cilj i svrha kontinuirane Ankete o radnoj snazi je da se, u skladu sa metodološkim pravilima i načelima Međunarodne organizacije rada (ILO) i metodološkim preporukama Evropskog statističkog ureda (EUROSTAT), dobiju podaci o osnovnim radnim karakteristikama stanovništva u Bosni i Hercegovini i uradi procjena ukupne radne snage.

Statističke institucije Bosne i Hercegovine garantuju da će, u skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, da će ispitanici ostati potpuno anonimni i mole građane za aktivnu saradnju u realizaciji ove važne aktivnosti.