Vijesti

„Žene i muškarci u Bosni i Hercegovini“ – Kratki animirani filmovi

Kratki animirani filmovi u nastavku su izrađeni u okviru projekta „EU Podrška za rodnu ravnopravnost“ (Gender Equality Facility - GEF), koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a provodi UN Women u BiH, u saradnji sa Agencijom za statistiku Bosne i Hercegovine i Agencijom za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine.

23.02.2022.

Image Title

Agencija za statistiku BiH je objavila i predstavila novo izdanje publikacije “Žene i muškarci u BiH”. Publikacija obuhvata spolno razvrstane podatke iz različitih statističkih i drugih oblasti, koji na sistematičan način daju kratak prikaz položaja žena i muškaraca u bosanskohercegovačkom društvu. Kroz ovu publikaciju, Agencija za statistiku BiH nastoji dati svojevrstan doprinos postizanju jednakosti i ravnopravnosti među spolovima.

Stanovništvo
U ovom videu, saznati ćete sve o demografskim trendovima u BiH, da li u BiH živi više žena ili muškaraca, koliko dječaka i djevojčica se rodi, te od kojih oboljenja najčešće umiru stanovnici u BiH.

Obrazovanje
U ovom videu, saznati ćete sve o obrazovnim karakteristikama stanovništva BiH, koja polja obrazovanja češće završavaju žene, a koja muškarci, te otkriti zanimljive podatke o digitalnim vještinama stanovištva BiH.

Radna snaga
U ovom videu, saznati ćete sve o spolnim razlikama u radnoj snazi, te grupama djelatnosti u kojima su zastupljenije žene, o stopi zaposlenosti majki sa malom djecom, te spolnim razlikama kod zaposlenih u sektoru IKT-a.

Demokratija i vladavina prava
U ovom videu, saznati ćete sve o zastupljenosti žena u politici, sudstvu i javnom životu BiH.