Vijesti

„Žene i muškarci u Bosni i Hercegovini“ – Prezentacija publikacije

Vesna Ćužić, direktorica Agencije za statistiku BiH, na konferenciji je istaknula značaj projekta „Podrška ravnopravnosti spolova“.

23.02.2024.

Image Title

22. februara 2024. godine, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine je učestvovala na tematskoj konferenciji i predstavila publikaciju „Žene i muškarci u Bosni i Hercegovini“.

Na samom početku konferencije direktorica Vesna Ćužić pozdravila je prisutne partnere, predstavnike medija i goste, ministra Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlida Hurtića, te Samru Filipović-Hadžiabdić, direktoricu Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

Direktorica Ćužić je u svom govoru istaknula ključnu ulogu rodne statistike i projekta „Podrška ravnopravnosti spolova“, kao i službene statistike u procesu evropskih integracija. Agencija za statistiku BiH, kao koordinator službene statistike u zemlji, ulaže značajne napore u unaprijeđenje statističkog sistema kako bi domaćim i stranim korisnicima pružila kvalitetne podatke.

Od 2005. godine rodna statistika, s fokusom na publikaciju „Žene i muškarci u Bosni i Hercegovini“, postala je alat za praćenje društvenih promjena. Direktorica je istaknula kontinuirane napore Agencije na poboljšanju vizualnog prikaza i dostupnosti informacija u publikaciji, što je čini nezaobilaznim izvorom relevantnih podataka o položaju žena i muškaraca u društvu.

Osvrćući se na finansiranje projekta „Podrška ravnopravnosti spolova“, Vesna Ćužić je izrazila zahvalnost švedskoj vladi i UN Women na potpori. Pohvalila je saradnju sa svim davaocima podataka i korisnicima statističkih informacija koji aktivno doprinose kvaliteti podataka i ostvarenju očekivanja.

Svoje izlaganje zaključila je pozivom na dalju potporu inicijativama koje promovišu ravnopravnost spolova te istaknula važnost saradnje svih učesnika u postizanju zacrtanih ciljeva. Tokom konferencije izneseni su neki od podataka iz publikacije „Žene i muškarci u Bosni i Hercegovini“. Izneseni podaci djelomično su dali smjer raspravama koje su se vodile kroz panel na kraju konferencije.

U drugom dijelu konferencije Aida Eskić Pihljak prezentirala je neke od podataka iz publikacije „Žene i muškarci u Bosni i Hercegovini“. U ovogodišnjoj publikaciji se nastojao ostvariti i bolji vizuelni prikaz podataka, pa su određeni podaci prikazani kroz slike i infografiku. Publikacija može poslužiti kao izvor informacija svim korisnicima zainteresovanim za položaj žena i muškaraca i za jednakost spolova u Bosni i Hercegovini.

Tema panel rasprave bila je: Uloga rodne statistike u procesu evropskih integracija.

Na panelu su govorile Darija Ramljak, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine, Kika Babić - Svetlin, stručna savjetnica za planiranje, izradu i praćenje GENDER akcionog plana u Agenciji za ravnopravnost spolova BiH i dr. Bojan Baškot, docent na Ekonomskom fakultetu u Banja Luci.

Link na publikaciju