Vijesti

EU finansira Twinning projekt "EU za dalji razvoj statističkog sistema u Bosni i Hercegovini"

Prezentacija projekta „EU za dalji razvoj statističkog sistema u Bosni i Hercegovini“ održana je 04. aprila 2024. godine. Događaj je uvodnim govorom otvorio zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini gosp. Adebayo Babajide.

04.04.2024.

Image Title

Ambasadori Slovenije, Finske i Italije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. gosp. Damjan Sedar, Nj.E. gosp. Kalle Kankaanpäe i gosp. Lorenzo Donatelli, podržali su projekt, ističući važnost saradnje i razmjene znanja između Bosne i Hercegovine i zemalja EU.

Jesper Ellemose Jensen iz Statistike Danske, kao voditelj projekta, detaljno je predstavio planirane aktivnosti projekta, istaknuvši kako će naredne dvije godine biti usmjerene na jačanje statističkog sistema Bosne i Hercegovine. Važnost statistike u procesu pristupanja EU i njen doprinos održivom razvoju dodatno su predstavile gđa Marine Gandolfo iz Istat-a, gđa Andreja Hočevar iz Statističkog ureda Slovenije i gđa Marike Pohjola iz Finske statistike.

Direktorica Agencije za statistiku BiH gđa Vesna Ćužić istaknula je značaj projekta za unapređenje statističkog sistema, izvještavanja i analize u Bosni i Hercegovini.

Ernadine Bajrović, zamjenica guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, gosp. Emir Kremić, direktor Zavoda za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine, gosp. Željko Asentić, pomoćnik direktora Zavoda za statistiku Republike Srpske su svoje institucije predstavile kao važne partnere u realizaciji projektnih ciljeva.

Projekt „EU za dalji razvoj statističkog sistema u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj jačanje statističkog sistema BiH i usklađivanje velikog broja statistika sa standardima EU kroz provedbu četrdeset i jedne (41) aktivnosti s ekspertima iz EU. U projekt su uključeni Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku Federacije BiH, Republički zavod za statistiku Republike Srpske i Centralna banka BiH.

Projekt je usmjeren na razvoj statističkog poslovnog registra, strukturne poslovne statistike, indeksa cijena usluga pri proizvođačima, deflatora u trgovini na veliko, pokazatelja poslovnih nekretnina, statistike turizma kroz satelitske račune turizma, modernizaciju metodologije za statistiku informacionih i komunikacionih tehnologija. Projekt uključuje i rad na pokazateljima uvjeta života koji se ne mogu dobiti iz administrativnih izvora.

Twinning projekt je značajan korak ka jačanju statističkog sistema BiH i njegovom usklađivanju sa standardima EU, čime se stvara osnov za bolje donošenje odluka i veću transparentnost.

Više informacija o projektu dostupno je na web stranici: 

https://www.dst.dk/en/consulting/projects/bosnia-herzegovina-2024-2026