Vijesti

Statistika kao ključni element procesa pristupanja EU

Struga, Sjeverna Makedonija – Od 3. do 4. oktobra 2024. godine u Strugi je održan redovni godišnji sastanak Grupe za političku saradnju u statistici Policy Group for Statistical Cooperation – PGSC 2024, namijenjen direktorima državnih statističkih institucija i voditeljima međunarodne saradnje zemalja proširenja.

10.10.2024.

Image Title

Sastanku su prisustvovali predstavnici Eurostata, Evropske komisije i statističkih institucija zemalja Zapadnog Balkana, Turske, Ukrajine i Moldavije. Među učesnicima bila je i Vesna Ćužić, direktorica Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Ovaj sastanak predstavlja važnu platformu za razmjenu znanja, najboljih praksi i diskusiju o izazovima s kojima se statističke institucije zemalja proširenja suočavaju u procesu evropskih integracija. Razovarano je o važnim strateškim pitanjima vezanim za statistiku u kontekstu procesa proširenja. Predstavnica DG NEAR izvijestila je o napretku zemalja proširenja u procesu pristupanja EU. Gosp. Jean Pierre Poncelet iz Eurostata predstavio je razvoj evropskih politika i strategija nakon nedavnih izbora za Europski parlament i njihov uticaj na statističke prakse i proces proširenja.

Razgovarano je o najnovijim izmjenama EU Uredbe 223/2009, koja predviđa poboljšanje pristupa administrativnim izvorima podataka, omogućujući bržu i efikasniju proizvodnju statistike. Naglašena je potreba za implementacijom ove uredbe u zemljama proširenja, posebno u pogledu pristupa podacima i profesionalne nezavisnosti. Ovo je ključno za rješavanje problema nepovezanih baza podataka među različitim državnim institucijama, što je veliki izazov u regionu.

Na sastanku je bilo riječi i o sljedećem krugu peer review-a (stručna ocjena usklađenosti s EU kodeksom prakse) u zemljama proširenja, koji će se provoditi od 2025. do 2027. godine, a realizacija u BiH planirana je za 2026. godinu. Prihvaćena je nova metodologija za peer reviews, potičući dijeljenje najboljih praksi među statističkim sistemima, te naglašavajući važnost koordinacije među proizvođačima službenih statistika. Konačna verzija metodologije biće dostavljena u oktobru 2024. godine, a Eurostat će poslati informacije za početak procesa peer review-a krajem 2024. godine. Sve zemlje su se složile oko principa da kolege iz druge zemlje mogu učestovati u peer review-u određene zemlje kao posmatrači.

Tokom sastanka razgovarano je i o koordinaciji sa drugim proizvođačima službene statistike. Nakon Eurostatove prezentacije, učesnici su razmatrali dobre prakse koje se primijenjuju u članicama ESS-a. BiH je predstavila koordinaciju Agencije za statistiku BiH sa drugim zvaničnim proizvođačima statistike, zakonodavni okvir kao osnovu za saradnju, te izazove sa kojima Agencija suočava. Nekoliko zemalja predstavilo je inovativne statističke prakse i metodologije u prikupljanju i obradi statističkih podataka, naglašavajući potencijal vještačke inteligencije za poboljšanje statističkih rezultata.

Sastanak je završen planovima za izradu nove strategije statističke saradnje, koja će osigurati podršku zemljama kandidatkinjama u njihovim nastojanjima da se pridruži EU. Sastanak PGSC u Strugi još jednom je potvrdio neophodnost usklađivanja statističkog sistema sa evropskim standardima i jačanja kapaciteta nacionalnih statističkih institucija u procesu evropskih integracija.