Vijesti

Evropski dan statistike – 20. oktobar

„Službena statistika – prozor u svijet boljeg razumijevanja društva“ moto je 9. Evropskog dana statistike. Obilježava se 20. oktobra s misijom skretanja pažnje javnosti na ključnu ulogu podataka u razumijevanju i oblikovanju sadašnjosti i budućnosti građana Evrope.

20.10.2024.

Image Title

U modernom svijetu zasićenom dezinformacijama, lažnim vijestima i manipulacijama, službena statistika služi kao kompas pri donošenju razumnih odluka. Pouzdani podaci nezamjenjiv su osnov za rad svima koji kreiraju socioekonomske politike i upravljaju razvojem, ali i poslovnim kompanijama, organizacijama civilnog društva te građanima u svakodnevnom životu.

Primjenjujući metodologije zasnovane na međunarodnim standardima, najboljim praksama i inovacijama, službena statistika se već dugo vremena proizvodi u skladu sa principima nezavisnosti, integriteta i odgovornosti, no savremeno doba neprestano nameće nove zahtjeve. Brz tehnološki napredak, posebno u oblasti digitalizacije i umjetne inteligencije, otvorio je brojne mogućnosti poput korištenja novih vrsta podataka, izvora i alata. Ohrabruje i činjenica da je upravo zahvaljujući tehnologiji, danas statistika postala bliža građanima nego ikada prije. Ipak, kako bismo iskoristili puni potencijal i transformativnu moć podataka, neophodno je kontinuirano podizanje svijesti javnosti o važnosti statistike, njenoj ispravnoj upotrebi, kao i jačanje kapaciteta za efikasno suočavanje sa izazovima u oblastima kibernetičke sigurnosti, zaštite podataka i privatnosti.

Samo raspolaganje velikim količinama podataka više nije dovoljno. Uzimajući u obzir njihovu vitalnu ulogu u procesima odlučivanja i planiranja, nužno je jačati statističke institucije za što brži odgovor na nove i hitne potrebe korisnika, širiti portfelje proizvoda i usluga, jačati otpornost na krize te razvijati sposobnost prilagođavanja društvenim promjenama. Upravo su to neki od osnovnih ciljeva Inovacijske agende Evropskog statističkog sistema (ESS) te Plana za klimatske promjene i prirodu Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB).

U konačnici, Evropski dan statistike prilika je i da se oda priznanje svima onima koji brojeve pretvaraju u znanje - statističarima, analitičarima, naučnicima – čiji nam rad, iza kulisa, olakšava razumijevanje i najsloženijih društvenih pitanja, savladavanje izazova, te uočavanje prilika za rast i održiv razvoj.

Na inicijativu Evropskog savjetodavnog odbora za statistiku (ESAC), te uz podršku Evropskog statističkog sistema (ESS) i Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB), 20. oktobar se prvi put počeo obilježavati kao Evropski dan statistike 2016. godine.