Vijesti

Uspješno završen Twinning projekt “Nastavak podrške reformi statističkog sistema u Bosni i Hercegovini”

Prezentacijom rezultata postignutih u razvoju statistike Bosne i Hercegovine u proteklih nekoliko godina zvanično je obilježen završetak Twinning projekta “Nastavak podrške reformi statističkog sistema u Bosni i Hercegovini” realizovanog u okviru IPA 2017, kojeg je finansirala Evropska unija u iznosu od 1,7 miliona eura.

13.12.2023.

Image Title

Tim povodom Vesna Ćužić, direktorica Agencije za statistiku BiH i voditeljica projekta u ime Bosne i Hercegovine naglasila je: „Izuzetno mi je zadovoljstvo kazati da smo kroz Twinning projekt “Nastavak podrške reformi statističkog sistema u Bosni i Hercegovini” realizovanog  u okviru Nacionalnog programa za Bosnu i Hercegovinu IPA 2017, postigli značajan napredak u oblasti zvanične statistike Bosne i Hercegovine. U saradnji s ekspertima zemalja članica EU uspjeli smo unaprijediti usklađivanje makroekonomskih statistika BiH s acquisem EU te povećati broj indikatora i podataka u oblastima poslovnih statistika, poljoprivrede i radne snage. Unaprijedili smo i segment upravljanja kvalitetom, pokrenuli aktivnosti za korištenje podataka iz administrativnih izvora u statističke svrhe te doprinijeli jačanju kapaciteta u statističkim institucijama. Proizvodnja pouzdanih statističkih podataka je ključna za potporu društvenom i gospodarskom razvoju naše zemlje jer se bez njih ne mogu donositi utemeljene odluke koje utiču na svakodnevicu građana Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu, želim naglasiti da je za razvoj bh. statistike izuzetno važna kontinuirana finansijska podrška Evropske unije i ekspertska pomoć  statistika zemalja članica EU. Posebno se želim zahvaliti statistici Danske koja je u ovom projektu bila zemlja vodeći partner kao i statistikama svih ostalih zemalja čiji su eksperti učestvovali u misijama u BiH ili bili domaćini našim statističarima.“

Ćužić je najavila i nastavak aktivnosti na unaprijeđenju statistike Bosne i Hercegovine kroz novi IPA 2019 projekt kojim će se podržati dalji razvoj statistike BiHi njeno usklađivanje sa EU standardima,što u konačnici znači više kvalitetnih, pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka za sve korisnike.

O realizovanim aktivnostima iz projekta govorili su predstavnik glavnog partnera Statistike Danske Niels Madsen, rezidentni Twinning savjetnik, Marika Pohjola, mlađa voditeljica projekta iz Statistike Finske, Darko Milunović, direktor Republičkog zavoda RS, Dijana Simanić pomoćnica direktora u kabinetu direktora Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Ervin Zolić, rukovodilac Odjeljenja za statistiku i publikacije Centralne banke BiH i Fahir Kanlić, šef Odsjeka za statistiku industrije i građevinarstva Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.