Vijesti

Predstavljanje drugog parcijalnog Indeksa rodne ravnopravnosti

Agencija za statistiku BiH ove godine objavljuje drugi po redu "Parcijalni indeks rodne ravnopravnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2023. godinu".

21.03.2024.

Image Title

Nakon uspješnog predstavljanja prvog indeksa prošle godine, ovom novom analizom nastavlja se istraživanje i vrednovanje ravnopravnosti spolova u našoj zemlji. Metodologija koju smo koristili temelji se na priznatoj metodologiji Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE), osmišljenoj za mjerenje postignutog nivoa rodne ravnopravnosti u šest ključnih područja: Znanje, Moć, Rad, Zdravlje, Vrijeme i Novac. Domene omogućuju dublje razumijevanje dinamike ravnopravnosti spolova u zemljama Europske unije, kao i u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

BiH je u ovogodišnjem izvještaju izračunala tri pune domene - Znanje, Vrijeme, Moć, dok su parcijalna mjerenja izračunata za dvije - Rad i Zdravlje, što naglašava potrebu daljnjeg rada i fokusiranja na ove ključne aspekte.

Publikacija "Indeks rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu" rezultat je saradnje Agencije za statistiku BiH, Agencije za ravnopravnost spolova, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH uz podršku Vlade Švedske kroz Projekt "Podrška ravnopravnosti spolova u BiH", implementiran od strane UN Women u Bosni i Hercegovini. Ova saradnja ključna je za stvaranje temelja za daljnje korake u postizanju ravnopravnosti spolova u našoj zemlji.

Link na publikaciju