Vijesti

Posjeta predstavnika Zavoda za statistiku Republike Slovenije statističkim institucijama BiH

Predstavnici Zavoda za statistiku Republike Slovenije boravili su u uzvratnoj posjeti statističkim institucijama BiH koja je organizovana s ciljem razmjene iskustava i jačanja statističkog sistema Bosne i Hercegovine.

16.12.2022.

Image Title

Tomaž Smrekar, direktor i Andreja Hočevar, zadužena za međunarodnu saradnju u Zavodu za statistiku Republike Slovenije, razgovarali su sa domaćinima o iskustvima u realizaciji statističkih projekata koji stoje pred statističkim institucijama Bosne i Hercegovine.

Pored iskustava vezanih za provođenje zadnjih popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i popisa poljoprivrede, te korištenje administrativnih izvora u statističke svrhe, jedna od tema bila je i realizacija Peer review-a (analize usklađenosti statističkog sistema jedne zemlje sa principima Koda prakse EU) koja se treba prvi put provesti u našoj zemlji.

"Posjeta kolega iz Slovenije u ovom trenutku je utoliko značajnija što je zvaničnim dobivanjem kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, pred statističkim institucijama puno posla. U ispunjavanju obaveza BiH u procesu sticanja članstva, jedno od poglavlja se odnosi na unapređenje zvanične statistike i njeno usklađivanje sa EU standardima. Osim toga, i za većinu ostalih poglavlja biti će potrebni podaci zvanične statistike", rekla je Vesna Ćužić, direktorica Agencije za statistiku BiH.

Ćužić je kazala da su kolege iz Slovenije jako otvoreni za svaki segment saradnje i pomoći uključujući i njihova iskustva o organizaciji i provođenju aktivnosti tokom procesa pridruživanja EU. Predstavnici Zavoda za statistiku Slovenije su također spremni pružiti ekspertsku pomoć kolegama u Bosni i Hercegovini i tokom procesa priprema za Peer review.