Вијести

Посјета представника Завода за статистику Републике Словеније статистичким институцијама БиХ

Представници Завода за статистику Републике Словеније боравили су у узвратној посјети статистичким институцијама БиХ која је организована с циљем размјене искустава и јачања статистичког система Босне и Херцеговине.

16.12.2022.

Image Title

Томаж Смрекар, директор и Андреја Хочевар, задужена за међународну сарадњу у Заводу за статистику Републике Словеније, разговарали су са домаћинима о искуствима у реализацији статистичких пројеката који стоје пред статистичким институцијама Босне и Херцеговине.

Поред искустава везаних за спровођење задњих пописа становништва, домаћинстава и станова и пописа пољопривреде, те коришћење административних извора у статистичке сврхе, једна од тема била је и реализација Peer review-а (анализе усклађености статистичког система једне земље са принципима Кода праксе ЕУ) која се треба први пут спровести у нашој земљи.

"Посјета колега из Словеније у овом тренутку је утолико значајнија што је званичним добијањем кандидатског статуса Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ, пред статистичким институцијама пуно посла. У испуњавању обавеза БиХ у процесу стицања чланства, једно од поглавља се односи на унапређење званичне статистике и њено усклађивање са ЕУ стандардима. Осим тога, и за већину осталих поглавља ће бити потребни подаци званичне статистике", рекла је Весна Ћужић, директор Агенције за статистику БиХ.

Ћужић је рекла да су колеге из Словеније јако отворени за сваки сегмент сарадње и помоћи укључујући и њихова искуства о организацији и спровођењу активности током процеса придруживања ЕУ. Представници Завода за статистику Словеније су такође спремни пружити експертску помоћ колегама у Босни и Херцеговини и током процеса припрема за Peer review.