Vijesti

Posjeta predstavnika Zavoda za statistiku Republike Slovenije statističkim institucijama BiH

Predstavnici Zavoda za statistiku Republike Slovenije boravili su u uzvratnoj posjeti statističkim institucijama BiH koja je organizirana s ciljem razmjene iskustava i jačanja statističkog sustava Bosne i Hercegovine.

16.12.2022.

Image Title

Tomaž Smrekar, ravnatelj i Andreja Hočevar, zadužena za međunarodnu suradnju u Zavodu za statistiku Republike Slovenije, razgovarali su sa domaćinima o iskustvima u realizaciji statističkih projekata koji stoje pred statističkim institucijama Bosne i Hercegovine.

Pored iskustava vezanih za provođenje zadnjih popisa stanovništva, kućanstava i stanova i popisa poljoprivrede, te korištenje administrativnih izvora u statističke svrhe, jedna od tema bila je i realizacija Peer review-a (analize usklađenosti statističkog sustava jedne zemlje sa principima Koda prakse EU) koja se treba prvi put provesti u našoj zemlji.

"Posjeta kolega iz Slovenije u ovom trenutku je utoliko značajnija što je službenim dobivanjem kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, pred statističkim institucijama puno posla. U ispunjavanju obveza BiH pristupanja članstva, jedno od poglavlja se odnosi na unapređenje službene statistike i njezino usklađivanje sa EU standardima. Osim toga, i za većinu ostalih poglavlja bit će potrebni podaci službene statistike", kazala je Vesna Ćužić, ravnateljica Agencije za statistiku BiH.

Ćužić je kazala da su kolege iz Slovenije jako otvoreni za svaki segment suradnje i pomoći uključujući i njihova iskustva o organizaciji i provedbi aktivnosti tijekom procesa pridruživanja EU. Predstavnici Zavoda za statistiku Slovenije su također spremni pružiti stručnu pomoć kolegama u Bosni i Hercegovini i u procesu pripreme za Peer review.