Vijesti

71. plenarna sjednica Konferencije evropskih statističara

Poboljšanje nacionalnih statistika i međunarodna uporedivost, fokus na nove tehnologije i etiku podataka

23.06.2023.

Image Title

Vesna Ćužić, direktorica Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, učestvovala je na 71. plenarnoj sjednici Konferencije evropskih statističara (CES) u Ženevi od 22. do 23. juna 2023. godine.

Na ovoj konferenciji, čelnici nacionalnih statističkih ureda razgovarali su o ključnim temama koje se odnose na unapređenje nacionalnih statistika i njihovu međunarodnu uporedivost.

Rad Grupe na visokom nivou za modernizaciju zvanične statistike bio je posvećen diskusiji o napretku i rezultatima rada Grupe na visokom nivou za modernizaciju zvanične statistike (HLG-MOS).

Šefovi statističkih ureda razmatrali su važnost tehnologija otvorenog koda, kao što su R ili Python, u poboljšanju statističkih procesa i analitike. Ova tema obuhvatila je strateško i menadžersko razmišljanje o implementaciji otvorenog koda.

Razgovaralo se i o koordinaciji međunarodnog statističkog rada u privredi, s fokusom na aktivnosti Ujedinjenih nacija i njihove regije. Teme koje su bile obuhvaćene ovom raspravom uključivale su rezultate nedavnih detaljnih pregleda, teško dostupne skupine u administrativnim izvorima i socijalnu koheziju.

Pripremljena su izvještaji, smjernice i preporuke u nekoliko ključnih područja. To uključuje osnovne vrijednosti službene statistike i povezana ponašanja, upravljanje podacima, mjerenje cirkularne ekonomije te ključne indikatore povezane s rizikom od katastrofe.

Rasprava o etici podataka naglašava važnost društvene prihvatljivosti u prikupljanju, obradi i korištenju statističkih podataka. Istaknuta je potreba za usklađivanjem s etičkim smjernicama i normama prilikom rada s podacima.

Razgovaralo se i o metodologijama i praksama koje osiguravaju visoku kvalitetu službenih pravovremenih, učestalih i preciznih statističkih podataka, kao i o izazovima i strategijama vezanim uz pristup podacima koji se nalaze u privatnom vlasništvu.

Konferencija evropskih statističara ima dugu istoriju i igra ključnu ulogu u promicanju statističkog razvoja u zemljama članicama. Uz korijene koji sežu u Ligu naroda i prvu Konferenciju o statistici održanu 1928. godine, ova konferencija pruža platformu za rješavanje novih pitanja, razvoj smjernica i preporuka te poboljšanje nacionalnih statistika i njihovu međunarodnu uporedivost.