Vijesti

71. plenarno zasjedanje Konferencije europskih statističara

Poboljšanje nacionalnih statistika i međunarodna usporedivost, fokus na nove tehnologije i etiku podataka

23.6.2023.

Image Title

Vesna Ćužić, ravnateljica Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, sudjelovala je na 71. plenarnom zasjedanju Konferencije europskih statističara (CES) u Ženevi od 22. do 23. lipnja 2023.

Na ovoj konferenciji, čelnici nacionalnih statističkih ureda su raspravljali o ključnim temama vezanim uz poboljšanje nacionalnih statistika i njihovu međunarodnu usporedivost.

Rad Skupine na visokoj razini za modernizaciju službene statistike bio je posvećen raspravi o napretku i rezultatima rada Grupe visoke razine za modernizaciju službene statistike (HLG-MOS).

Čelnici statističkih ureda razmatrali su važnost tehnologija otvorenog koda, kao što su R ili Python, u poboljšanju statističkih procesa i analitike. Ova tema obuhvatila je strateško i menadžersko razmišljanje o implementaciji otvorenog koda.

Razgovaralo se i o koordinaciji međunarodnog statističkog rada u gospodarstvu, s fokusom na aktivnosti Ujedinjenih naroda i njihove regije. Teme koje su bile obuhvaćene ovom raspravom uključivale su rezultate nedavnih detaljnih pregleda, teško dostupne skupine u administrativnim izvorima i socijalnu koheziju.

Pripremljena su izvješća, smjernice i preporuke u nekoliko ključnih područja. To uključuje temeljne vrijednosti službene statistike i povezana ponašanja, upravljanje podacima, mjerenje kružnog gospodarstva te ključne pokazatelje povezane s rizikom od katastrofe.

Rasprava o etici podataka naglašava važnost društvene prihvatljivosti u prikupljanju, obradi i korištenju statističkih podataka. Istaknuta je potreba za usklađivanjem s etičkim smjernicama i normama prilikom rada s podacima.

Razgovaralo se i o metodologijama i praksama koje osiguravaju visoku kvalitetu službenih pravovremenih, učestalih i preciznih statističkih podataka, kao i o izazovima i strategijama vezanim uz pristup podacima koji se nalaze u privatnom vlasništvu.

Konferencija europskih statističara ima dugu povijest i igra ključnu ulogu u promicanju statističkog razvoja u zemljama članicama. Uz korijene koji sežu u Ligu naroda i prvu Konferenciju o statistici održanu 1928. godine, ova konferencija pruža platformu za rješavanje novih pitanja, razvoj smjernica i preporuka te poboljšanje nacionalnih statistika i njihovu međunarodnu usporedivost.