Vijesti

Istraživanje o prihodima i uslovima života građana u BiH

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku provodi, prvi put u punom obimu, istraživanje o prihodima i uslovima života građana Bosne i Hercegovine (SILC).

23.05.2022.

Image Title

Cilj istraživanja je da se prikupe podaci o prihodima, siromaštvu, socijalnoj isklјučenosti, materijalnoj deprivaciji, socio-ekonomskim karakteristikama pojedinaca i uslovima života. Prikupljeni podaci koristit će se za dobivanje glavnih socijalnih indikatora na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta. Budući da je realizacija ankete usklađena sa Eurostatovom metodologijom podaci će također biti i međunarodno uporedivi.

Za potrebe ovog istraživanja anketa se provodi na području cijele Bosne i Hercegovine na reprezentativnom uzorku slučajno odabranih domaćinstava, u periodu maj-juli 2022. godine. Anketu će provoditi ovlašteni i educirani anketari, angažirani od strane zvaničnih statističkih institucija u BiH.

Statističke institucije Bosne i Hercegovine garantuju da će, u skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, da će ispitanici ostati potpuno anonimni i mole građane za aktivnu saradnju u realizaciji ove važne aktivnosti.