Vijesti

Predstavnici Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske posjetili statističke institucije Bosne i Hercegovine

Danas je okončana dvodnevna studijska posjeta predstavnika Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske statističkim institucijama Bosne i Hercegovine koja je organizirana u cilju razmjene iskustava i unaprijeđenja statističkog sustava Bosne i Hercegovine.

20.9.2022.

Image Title

Predstavnici Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske Lidija Brković, glavna ravnateljica, Marija Kamenski, voditeljica Samostalne službe za međunarodnu suradnju i Marcela Gracin Fagač, načelnica Sektora za financije i nabavu, prenijeli su domaćinima iskustava iz provođenja zadnjeg Popisa stanovništva, kućanstava i stanova te korištenja administrativnih izvora u statističke svrhe.

S druge strane, predstavnici bh. statističkih institucija, ravnateljica Vesna Ćužić i Radmila Čičković, zamjenica ravnateljice Agencije za statistiku BiH, ravnatelj Federalnog zavoda za statistiku FBiH Emir Kremić i Dijana Simanić, pomoćnica ravnatelja za kabinet Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Radosav Savanović, zamjenik ravnatelja Republičkog razvoda za statistiku RS, prezentirali su aktuelno stanje u statističkom sustavu Bosne i Hercegovine i iskustva s korištenjem administrativnih izvora, te informirali kolege iz Hrvatske o statusu aktivnosti za pripremu popisa stanovništva i poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.

Tema razgovora su bila i iskustva o usklađivanju nacionalnih statističkih sustava s Europskim statističkim sustavom (ESS) te dogovor o nastavku dosadašnje uspješne suradnje statističkih institucija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.