Вијести

Представници Државног завода за статистику Републике Хрватске посјетили статистичке институције Босне и Херцеговине

Данас је окончана дводневна студијска посјета представника Државног завода за статистику Републике Хрватске статистичким институцијама Босне и Херцеговине која је организована с циљем размјене искустава и унапређења статистичког система Босне и Херцеговине.

20.9.2022.

Image Title

Представници Државног завода за статистику Републике Хрватске Лидија Брковић, директор, Марија Каменски, водитељ Самосталне службе за међународну сарадњу и Марцела Грацин Фагач, начелник Сектора за финансије и набавку, пренијели су домаћинима искустава из провођења задњег Пописа становништва, домаћинстава и станова те кориштења административних извора у статистичке сврхе.

С друге стране, представници бх. статистичких институција, директор Весна Ћужић и Радмила Чичковић, замјеник директора Агенције за статистику БиХ, директор Федералног завода за статистику ФБиХ Емир Кремић и Дијана Симанић, помоћник директора за кабинет Федералног завода за статистику ФБиХ и Радосав Савановић, замјеник директора Републичког развода за статистику РС, презентовали су актуелно стање у статистичком систему Босне и Херцеговине и искуства с кориштењем административних извора, те информисали колеге из Хрватске о статусу активности за припрему пописа становништва и пољопривреде у Босни и Херцеговини.

Тема разговора су била и искуства о усклађивању националних статистичких система с Европским статистичким системом(ESS) те договор о наставку досадашње успјешне сарадње статистичких институција Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.